Comitè organitzador (CAT)

Elena Losada (Universitat de Barcelona)

Directora del Departament de Filologia Romànica de la Universitat de Barcelona on es va doctorar l’any 1986 amb una tesi sobre la recepció a Espanya de l’obra d’Eça de Queirós. La seva àrea de investigació principal és la literatura portuguesa del segle XIX i sobre aquest tema ha publicat textos sobre Antero de Quental, Eça de Queirós, Camilo Castelo Branco i Cesário Verde. És membre de l’equip dirigit pel Prof. Carlos Reis per l’edició crítica de l’obra d’Eça de Queirós. Dons d’aquest projecte ha publicat l’edició crítica de A Ilustre Casa de Ramires. Treballa també en altres àmbits, com els estudis de traducció, els estudis lingüístics i culturals sobre els textos produïts per l’expansió portuguesa als segles XVI i XVII i les qüestions de gènere i la literatura de dona a les literatures lusòfones, especialment sobre l’escriptora brasilera Clarice Lispector, temes sobre els que ha publicat diversos estudis.

Isabel Soler (Universitat de Barcelona)

Professora titular de literatura portuguesa a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar l’any 2000 amb una tesi sobre el paper del viatge marítim portuguès al pensament i la cultura renaixentista. La seva àrea d’investigació principal és la literatura de viatges dels segles XV, XVI i XVII, i sobre aquest tema ha publicat diversos estudis. És membre del grup de recerca «Naturalezas figuradas. Ciencia y cultura visual en el mundo ibérico, s. XVI-XVIII», Institut d’Història, CSIC. Es dedica també al segle XX portuguès: a la literatura generada pel trauma de la guerra colonial i a la literatura biogràfica i autobiogràfica, en concret, a partir de l’obra de Miguel Torga i de Vergílio Ferreira. D’aquest darrer ha traduït diferents obres narratives i d’assaig. En aquesta mateixa línia d’investigació, forma part del projecte «Historia y análisis del ensayo literario en España, 1923-1975», de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, en el qual col·labora amb treballs comparatístics entre la literatura del Jo portuguesa i espanyola.

Miguel Candel (Universitat de Barcelona)

Doctor en Filosofia. Traductor de les Nacions Unides durant l’any 1982. Catedràtic d’IES de 1982 a 1988. Funcionari de la Comissió Europea del 1988 al 1998. Professor titular d’Història de la Filosofia Antiga i Director del Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Universitat de Barcelona fins el 2011/2012. Director del Màster en “Pràctica Filosòfica i Gestió Social” de la Universitat de Barcelona i Coordinador dels Màsters “Filosofia i estudis clàssics” i “Pensament contemporani i tradició clàssica”. Ha estat el traductor a l’espanyol del llibre de Martha Nussbaum “Teràpia del desig” i dels tractats de Lògica d’Aristòtil. Fundador i secretari de la Societas Philosophorum Viventium.

Paulo Borges  (Centro de Filosofia da Universidade de Lisboa)

Doctor en Filosofia amb una dissertació sobre Metafísica i Teologia de l’Origen en Teixeira de Pascoaes, és Professor de la Faculdade de Lletres de la Universidade de Lisboa i Investigador del Centre de Filosofia dóna Universidade de Lisboa, dedicant-se especialment a la Filosofia de la Religió i a la Filosofia a Portugal. President de la União Budista Portuguesa i de la Associação Agostinho da Silva i soci fundador de l’Institut de Filosofia Luso-Brasileira, és traductor de múltiples obres budistes, coordinador de l’edició del espoli de Agostinho da Silva, director de diverses tesis de doctorat dedicades a pensaments d’expressió lusòfona i organitzador de l’obra col·lectiva «Olhares europeus sobre Fernando Pessoa» (CFUL 2010). Director de la Revista Cultura Entre Culturas i autor d’obres de poesia, ficció, teatre i assaig filosòfic i de gran nombre d’articles i textos de conferències publicats a Portugal, Brasil, Espanya, França, Itàlia, Alemanya i Romenia, va publicar el 2008 el llibre O Jogo do Mundo – Ensaios sobre Teixeira de Pascoaes e Fernando Pessoa (Portugália) i el 2011 el O teatro da vacuidade ou a impossibilidade de ser eu – Estudos e ensaios pessoanos (Verbo / Babel).

Daniel Duarte (Universitat de Barcelona / Centro de Filosofia da Universidade de Lisboa)

Llicenciat en Filosofia a la Faculdade de Letras da Universitade do Porto, doctorand al Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Universitat de Barcelona, Investigador del Centre de Filosofia dóna Universidade de Lisboa i becari de la Fundação per a Ciência ea Tecnologia, participa amb ponències en reunions científiques dedicades als estudis pessoans i ve publicant a Espanya i Portugal els resultats de la investigació sobre la Veritat i la Literatura a partir de les obres de Fernando Pessoa i Friedrich Nietzsche que porta a terme.

Diego Giménez (Universidad de Barcelona)

Llicenciat en filosofia a la Universitat de Barcelona el 2004. Ha realitzat diferents activitats relacionades amb la literatura, el periodisme i la comunicació. Va treballar durant dos anys a la llibreria Laie de Pau Claris. Ha estat redactor en cap de les revistes L’Hiperbòlic i Secundèria i redactor del diari Nació Digital fins a mitjans del 2011. Treball com a redactor de La Vanguardia.com. El 2008 va cofundar Revista de Lletres. Així mateix col·labora redactant informes literaris per a l’agència IMC i cursa un doctorat en literatura i pensament a la UB on investiga el Llibre del desassossec.

Pablo Javier Pérez López (Valladolid, 1983)

Doctor en Filosofia per la Universitat de Valladolid. És autor del llibre Poesía, Ontología y Tragedia en Fernando Pessoa(Manuscritos, 2012, co-editor dels llibres Viajes, literatura y pensamiento (Uva, 2009), El pensar poético de Fernando Pessoa(Manuscritos, 2010) i membre de l’equip que edita les Obres de Fernando Pessoa publicades per l’editorial Ática. Les temàtiques essencials de les seves publicacions han estat la dialèctica Filosofia-Poesia, la Infància, el pensament tràgic, la voluntat d’Il · lusió i la filosofia de la cultura portuguesa. Ha realitzat estades investigadores a la Universidade de Lisboa i en la UNICEN (Argentina).

Deja un comentario